In de kijker: Rolgordijnen

Rolgordijnen wellicht de meest functionele raambekleding

Iedereen kent rolgordijnen, al generaties lang. Wie is er niet groot mee geworden. Het rolgordijn bestaat al zeker 60 jaar en het is al die jaren onafgebroken één van de meest geliefde raamdecoraties geweest. Als je je afvraagt hoe dit komt. lees dan verder want we gaan je het helemaal uitleggen. Er is geen raambekleding die qua functionaliteit, uitstraling en kostprijs kan tippen aan rolgordijnen. Het mooie is, dat het nog nooit uit de mode is geraakt.

Vanaf het eerste uur

In de jaren 60 van de vorige eeuw bestonden er nog weinig grote rolgordijnen en waren ze uitsluitend bestemd voor kleinere ramen. De stoffen wenden in die tijd ook nog niet op grote breedtes geweven zoals dat nu het geval is. Het resulteerde in een eenvoudig ophangsysteem en een dun buisje. Door de tijd is het rolgordijn steeds verder gemodificeerd en is het geworden tot een product dat geschikt is voor ramen tot wel 3 meter breed en waarbij een groot aantal stoffen ter beschikking van de consument staat. De grootste groei in rolgordijnen komt voor rekening van het verduisterend rolgordijn.

 Verduisterende rolgordijnen

Verduisterend

De stof laat helemaal geen licht meer door en is vaak voorzien van een zonwerende en warmte werende achterzijde. Hightech die in de jaren 60 niet voorhanden was. De zware doeken worden tegenwoordig tot wel 3 meter breed geweven. Verduisterende rolgordijnen zijn ideaal voor slaapkamers of ruimten waar de zon recht op een beeldscherm kan staan. Goeie doeken kun je ook vrij eenvoudig vochtig afnemen.

Lichtdoorlatende maar niet doorzichtige rolgordijnen

Deze categorie rolgordijn stoffen zijn de stoffen van het eerste uur. De lichtere kleuren in deze series laten wel nog licht door, maar ze zijn niet doorzichtig.  Donkere kleuren absorberen méér licht en maken dus wel donkerder. Ze zijn vaak niet volledig verduisterend en hebben nog zogenaamde pinholes van het weven. Dat zijn hele kleine openingen in het doek ter grootte van de punt van een speld.

Transparante rolgordijnen

Deze catergorie rolgordijnstoffen is doorzichtig en kan het best worden vergeleken met een glasgordijn. Ze hangen echter mooi strak en zien er moderner uit. Je kunt ze in diverse transparanties bekomen.

Naast de grote stofkeuze kun je je rolgordijn ook nog mooi af laten werken met een cassette of een luxe rand.